Școala Gimnazială Elf

Noutăți
10Feb

Lecțiile gustului

Lecțiile gustului_1Vineri, 31.01.2014, în ultima zi de şcoală a semestrului I, elevii claselor a III-a şi a IV-a, Şcoala Elf, au finalizat proiectul educaţional extraşcolar ,,Lecţiile gustului”, proiect avizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi sub înaltul patronaj al Ambasadei Franţei în România, ediţia a 3-a.

Acest proiect a demarat în luna octombrie, când elevii acestor clase, alături de Vlad Muresan, somelier participant la concursul ,,Master Chef”, au susţinut discuţii despre alimentaţia sănătoasă şi echilibrată potrivită vârstei lor. Pe baza cunoştinţelor dobândite în familie sau în cadrul unor activităţi specifice desfăşurate în şcoală, ei şi-au exprimat opiniile şi au primit noi informaţii despre conţinutul nutriţional al anumitor alimente şi rolul pe care acestea îl pot avea pentru organismul uman. La finalul acestei activităţi, pe baza unui material demonstrativ pus la dispoziţie de către dl. Vlad Mureşan, elevii au primit sarcina de a descoperi cu ajutorul simţului olfactiv, mirosul specific unor alimente (fructe/citrice, ciuperci, vanilie, etc.) stocate sub formă de esenţe în recipiente speciale.

În luna noiembrie, elevii clasei a III-a, printr-o activitate comună realizată alături de părinţii lor, au aprofundat cunoştinţele legate de ,,lecţiile gustului” prin organizarea de ateliere practic-aplicative. Astfel, fiecare echipă constituită din părinţi şi elevi a primit ca sarcină de lucru să descopere cu ajutorul diferitelor simţuri caracteristicile unor alimente cunoscute /consumate (de ex. fără să poată vedea, să miroasă şi să recunoască conţinutul unor plicuri cu mirodenii ca oregano, rozmarin, chimen, scorţişoară, cafea, etc., să pipăie şi să recunoască conţinutul unor plicuri cu diferite seminţe de floarea-soarelui, de dovleac, de porumb, fasole, etc., sau să deguste diferite prăjituri făcute de mamele lor şi să descopere ingrediente cu ajutorul cărora au fost ele realizate). În finalul acestei activităţi, s-au completat fişele-pliant care conţineau un chestionar detaliat pe tema subiectelor discutate/aplicate pe parcursul desfăşurării acestui program educaţional. În urma evaluării acestor chestionare, dl Vlad Mureşan a înmânat tuturor elevilor diplome de apreciere pentru implicarea manifestată faţă de acest program.

Clasa a IV-a a organizat o „Degustare de gemuri si dulceţuri”, fiecare copil aducând de acasă un borcănel de gem sau de dulceaţă neetichetat şi trebuind să deguste şi să ghicească minim 10 arome diferite.

Luna ianuarie a marcat finalizarea acestui proiect printr-o activitate ludică intitulată sugestiv ,,Şi cuvintele au gust”. De data aceasta, cuvintelor le-a revenit sarcina de a fi purtătoare de mesaje pentru a transmite informaţii legate de gusturi sau mirosuri specifice unor alimente. Folosind cât mai multe cuvinte, elevii au descris un desert pregătit de ei acasă (cu ajutorul părinţilor), astfel încât să poată fi recunoscut de către colegi. Elevul care a ghicit desertul descris l-a primit drept recompensă, iar la rândul său a descris un alt desert pentru a fi recunoscut de către ceilalţi colegi. Datorită generozităţii părinţilor care au pregătit suficient de multe deserturi au beneficiat de acestea şi elevii claselor pregătitoare, care au fost răsplătiţi astfel de colegii lor mai mari şi pentru frumoasele urări şi colinde cu care ne-au onorat şi bucurat în luna decembrie, in ultima zi de şcoală înainte de vacanţa de iarnă.

Prin diversitatea informaţiilor, colaborarea dintre factorii educaţionali implicaţi, precum şi prin deschiderea şi interesul elevilor faţă de acest gen de activităţi, programul ,,Lecţiile gustului” a adus un aport important prin calitatea informaţiilor şi cunoştinţelor dobândite la dezvoltarea personală a fiecărui elev participant.

Mulţumim tuturor celor implicaţi,

Prof. Melania Gherasim (cls. a IV-a)

Prof. Ananamaria Laszlo (cls. a III-a)

Inapoi
3676 vizualizari